İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik Formu
Öyle bir oyun düşünün ki; yüzlerce yıl boyunca insanların sıkılmadan oynayacakları bir mantığa ve stratejiye sahip olsun. Kökleri M. S. 600’de Hindistan’da oynanan Çaturanga isimli oyuna dayanan satranç, birkaç yüzyıl içerisinde tüm dünyaya uzanmıştır. Din zulmünden kaçan Budist rahipler yoluyla Çin’e götürülmüş, daha sonra İran'a ve Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır. “Kral öldü” anlamına gelen "Şah mat" kelimesi ise; satranç tabirine Pers deyiminden eklenmiştir. Dünyanın en eski ve köklü oyunlarından biri olan satrançla ilgili en ilginç bilgileri bu sayımızda sizin için derledik.
İngilizce basılmış 2. kitap satranç hakkındadır.
Bugünkü gibi beyaz ve siyah karelerden oluşan ilk satranç tahtası Avrupa'da 1090
yılında yapılmıştır.
Dünyanın en uzun satranç maçı 1989 yılında Belgrat'ta oynanmıştır. İvan Nikolic ve Goran Arsovic arasındaki oyun 20 saatten fazla sürmüş ve oyun berabere bitmiştir.
Amerika satranç birliğine göre, satrançta ilk 10 hamlede oynanabilecek 169,518, 829,100,544,000,000,000,000,000 farklı seçenek vardır.
2 tarafın yaptığı 40 hamleden sonraki seçenek sayısı dünya üzerindeki hesaplanabilir elektron sayısından fazladır.
2. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının şifreli mesajlaşmada kullandığı enigma kodlarını çözmede dönemin büyük satranç ustaları İngiliz büyük usta Harry Golombek, Stuart Milner ve Hugh O'Donel Alexander görev almıştır.