İncegazeteye abone olun, sektörel gelişmeleri kaçırmayın.
Gazete Abonelik FormuEskiden hastalar tedavi için geldikleri sağlık kurumlarında bir takım dosya işlem prosedürlerine tabi tutuluyorlardı. Eğer takip edilmesi gereken bir hastalığı var ise geçmiş sonuçlarının arşiv odasından tekrar bulunup doktora götürülmesi tam bir işkence süreciydi. Değişen ve gelişen teknoloji sayesinde günümüzde artık hastaya ait tüm bilgilere kolayca erişmemizi sağlayan sistemler geliştirildi. Nihon Kohden veri aktarımı için tüm ürettiği cihazlarını ortak bir veri tabanı içinde Hastane Bilgi Yönetim Sistemlerine (HBYS) çift yönlü veri paylaşımına sunmak üzere Polaris.one yazılımını geliştirdi. Polaris EKG, EEG ve EMG cihazlarından elde edilen hasta sonuçlarını tam analiz edebilen, sonuç görüntüleme yazılımıdır.
Polaris.one sistemi, hastanelerde kullanılan HBYS yazılımları ile tam entegre çalışan HL7 arayüzünü kullanmaktadır. HL7 arayüzü ile farklı sistemlerin aynı hastanede bilgi paylaşımında bulunması hedeflenmektedir. Örneğin doktorun HBYS ekranında hasta için istediği laboratuvar, röntgen ve EKG istekleri HL7 ile LIS, PACS ve CIS gibi sistemlerle anlık entegre olmasını sağlar.
Polaris kullanıcı ve veri güvenliğini etkin, hızlı sonuç alma ve gönderimini çok kullanıcılı bir yapıda amaçlamış bir entegrasyon yazılımıdır.
Hastane içinde tanımlı cihazlar, kablolu veya kablosuz (Wi-Fi) olarak yerel hastane ağına bağlanıp hasta için üretilen barkod ile EKG çekimi kullanıcılarına yük getirmeden yapılmaktadır. Böylece hasta HBYS üzerinde üretilen barkod ile aşama aşama takip altına alınmış olacaktır. EKG’nin hangi doktor tarafından, hangi klinikten isteğinin yapıldığı, hangi kullanıcı ve birim tarafından EKG çekiminin yapıldığı, sonuçların faturalandırma aşamasına kadar olan süreç HBYS’ye Polaris.one ile bildirilir.
Hastane içi bağlantıların yanı sıra hastaneler arası bilgi paylaşımında da önemli bir yere sahiptir. Bu yazılım ile, bir ildeki bütün sağlık kuruluşlarında çekilen EKG görüntülerinin birbirleriyle paylaşımı mümkündür.
Polaris sistemi kullanıcıya farklı avantajlar sunmaktadır. Tek tuşa basılarak günlük iş planına bakılabilir ve sırada bekleyen işlerin takibi yapılabilir. Kullanıcı arayüz seçenekleriyle bölüme ait tüm işler filtrelenebilir. Ayrıca muayenenin planlanması için liste ve takvim özelliğine sahiptir. Çift hasta kayıtlarını tespit edebilir.
Sistem sunucu - istemci (Client) veya standalone (tekli bağımsız) modeli ile kullanıma uygundur. Sisteme sınırsız sayıda Nihon Kohden cihazı bağlanabilir. İstenildiğinde program işlem kayıtlarını yöneticiye e-posta olarak otomatik gönderilebilir. Sistemde elde edilentanı bulguları için doktor onayı özelliği vardır. Arşivleme işlemi ise sistemtarafından otomatik olarak yapılır. Parola korumalıdır. Otomatik arşivlemede hata oluştuğu takdirde yöneticiye e-posta ile bilgi verilir.
Hastanedeki mevcut ağ üzerinden ek bir yapılandırmaya gerek duyulmadan cihazlar, Polaris.one’a TCP/IP network bağlantısı ile istenilen bir port üzerinden iletişim kurabilir.
Veri güvenliği ve EKG görüntü kaybının olmaması için çekilen EKG’ler öncelikle cihaz üzerine kayıt edilir, ardından sunucuya gönderilir. Herhangi bir ağ problemi yaşandığında, düzeltilmesinden sonra veriler sisteme tekrar gönderilebilir. Ağ üzerinde bulunan kullanıcılar (client) çevrimdışı çalışmaya uygun yapıdadır. Veri transferinde Sunucu (Server) ile iletişimin kurulamadığı durumlarda iş akışı devam ettirilir.
EKG sistemi taşınabilir olduğundan EKG görüntüleri sunucuya istenildiğinde bir SD Hafıza Kartı, wifi veya kablo ile bir istemciye bağlı olarak depolanabilir. Bu taşınabilir istemciler, hastane ağına bağlandığında otomatik olarak sunucuya transfer yapabilir. Yazılımda Türkçe dil seçeneği mevcutdur.